Fietsnavigatie: zoek het maar uit!
okt 11th, 2013 by Silvan
Fietsnavigatie kopen uitzoeken is niet gemakkelijk. Er zijn niet alleen veel verschillende modellen, ook de gebruikerservaringen lopen erg uiteen. Ik heb mijn zoektocht naar de meeste ideale fietsnavigatie gestaakt. Ik kan namelijk nog niet kiezen. Het zijn vaak prijzige apparaten, dus je wilt wel meteen de juiste op het stuur hebben.
Het is belangrijk om voor jezelf vast te stellen waarvoor je de fietsnavigatie wilt gebruiken. Ik wil graag op mijn laptop routes maken in bijvoorbeeld Google Maps, MapMyRide of eigen software van de fietsnavigatie. En deze wil ik na kunnen fietsen met een GPS-toestel. Dat is de basis. Wat wil ik nog meer zien tijdens het fietsen?
- Snelheid
- Gemiddelde snelheid
- Afstand
- Hartslag
Het liefst ook:
- Stijgingspercentage
- Hoogte
- Temperatuur
- Cadans
Dit zijn geen schokkende gegevens toch? Dit zie ik nou ook op mijn huidige fietscomputer.
Het gaat dus om de kaarten waarmee tijdens het fietsen een route volgt of bepaalt. Na het lezen van vele reviews en het bekijken van YouTube-video’s is het niet onbelangrijk om te letten op de nauwkeurigheid van de fietsnavigatie (daar blijkt dus verschil in te zitten): geeft het toestel goed aan waar je je op dat moment bevindt. Verder is het goed om te kijken naar de zichtbaarheid van het scherm tijdens zonnige dagen.
Garmin
In mijn zoektocht beperk ik me tot het merk Garmin. Mio kom je ook tegen, maar ik verwacht dat ik daar niet verder mee kom. Dit is een gevoel en is niet onderbouwd.
Fietsnavigatie met welke kaart?
Met alleen een toestel ben je er – natuurlijk – niet. Er moet wel een kaart worden geïnstalleerd. Daar hangt een stevig prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat. Overigens zijn er ook gratis kaarten beschikbaar. Kaart gekozen? Dan moet je nog beslissen of je deze op DVD wilt ontvangen of direct op een geheugenkaartje. In dat laatste geval kun je het kaartje ook gebruiken in andere Garmin-toestellen. Met een DVD heb je meer opties om zelf op de laptop routes te maken. Volgens mij. Ik ga in ieder geval voor Garmin City Navigator Europe NT op DVD.
Welk toestel?
Welke toestellen kom je tegen bij Garmin: Dakota, Oregon, Edge en Touring. En die hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Op aanraden van de GPS-goeroe van Futurumshop heb ik me het meest verdiept in de Garmin Oregon 600. Maar nou las ik afgelopen week van heel veel gebruikers dat het apparaat regelmatig van het stuur valt bij slecht wegdek. De Oregon wordt bevestigd met een fietssteun en die voldoet blijkbaar niet. Er zijn trouwens ook fietsers die deze problemen niet hebben. Maar het brengt je wel aan het twijfelen. Filmpje:
Verder kom je heel veel de Garmin Edge 810 tegen. Met heel veel data. En ik ben gek op cijfertjes, dus dat klinkt goed! Maar het vooraf maken van eigen routes en het laden van deze gegevens in het toestel schijnt weer ingewikkeld te zijn. Ziet er wel vet uit:
Door de vele verschillende mogelijkheden per apparaat zie ik even door de bomen het bos niet meer. Mijn eigen fietscomputer bevalt overigens nog prima, dus ik heb geen haast. Wordt vervolgd!
Heb de garmin edge 800, het oudere broertje van de 810. Routes maken is uitermate eenvoudig via de garmin connect site of via de garmin maps software. Het ding heeft al vele duizenden kilometers op mijn stuur gezeten op road en mtb fiets. Nooit eraf gevallen.
Geef geen geld uit aan kaartmateriaal. De city navigator die je noemt is zo goed als waardeloos. Fietspaden kent ie niet of nauwelijks. Wel leuk als je geïnteresseerd bent in POI’s. Ik gebruik de openfietsmaps en die zij heel erg goed. Kent vrijwel alle fietspaden en veel trails in de bossen waar ik rij. Ook in Frankrijk gebruikt op diverse cols. Stijging% etc zit er allemaal op. Nogmaals bespaar op de kaarten en geef zonodig de besparing uit aan extra cadanssensor voor de tweede fiets. Als je om uiterlijke schoonheid geeft gebruik je niet de meegeleverde plakmagneet voor op de crank maar een dun rond magneetje die je op de trapper-as in dat ‘gat’ plaatst. Kosten een paar kwartjes per stuk dus koop er een paar extra voor als je ‘m verliest.
Heej hoi, bedankt voor je reactie! Erg handig om te weten. Kun je ook een route helemaal uitstippelen in de software van Garmin? Of loop je dan tegen een beperking aan van het aantal waypoints?
Ik ben niet bekend met beperkingen in de garmin software. Maar dat komt misschien wel doordat ik de meeste routes via de garmin connect website maak. Vind ik eenvoudiger dan met de garmon software op de pc en/of Mac. Bovendien kun je via de connect site ook heel veel routes van andere gebruikers ‘pikken’.
Als je op de edge een route rijdt, geeft het apparaat via piepjes en natuurlijk pijlen op het display dat je links of rechtsaf moet. Is soms niet altijd even duidelijk omdat je ook je aandacht op de weg hebt. Maar meestal ga ik mijn neus achterna. Het is een paar keer gebeurd dat ik niet meer wist hoe ik thuis moest komen. Op dat moment is de navigatiefunctie erg prettig.
Overigens… Begin dit jaar heb je me via twitter geholpen bij het vinden van een parkeerplaats onder de Madeleine. Afgelopen augustus heb ik je aanwijzingen gevolgd en ben daar naar boven gereden. Was een enorm leuke ervaring. Wat een prachtige berg. En wat vond ik het bijzonder om de bidons onderweg opnieuw te vullen met ijskoud rivierwater. Ik probeer de vrouw zover te krijgen om volgend jaar in de omgeving van Huez op vakantie te gaan. Ik wil dan d’Huez en Galibier en evt de Bonnette doen.
Veel succes met je keuze voor een nav. Ik ben erg happy met de Garmin. Ik hou je blog in de gaten dus ik lees wel hoe het afloopt.