Review Garmin Edge 810
okt 21st, 2016 by Silvan
Een 8. Dat is het cijfer dat de hele zomer door mijn hoofd spookte als ik dacht aan een beoordeling voor de Garmin, die ik sinds april op mijn stuur heb zitten. Alvast een korte conclusie: mooi gps-apparaat waarmee ik mijn zelfgemaakte routes kan fietsen. Maar geen 10, vanwege twee missers in de Pyreneeën. Maar goed, een 8 is een prima cijfer!
Installatie
Bij het lezen van de vele reviews voor de aanschaf van een fiets-gps kwam ik regelmatig klachten tegen over het installeren van bijvoorbeeld de Garmin Edge 810. Gelukkig heeft me er dat niet van weerhouden om tot aanschaf over te gaan. Waarom kocht ik juist dit apparaat? Ik wilde een gps waar ik routes op kon zetten die ik op mijn laptop heb gemaakt. Daarnaast moest de fietscomputer mij ook in traniningsritten voorzien in de gewenste data.
Ik heb de Garmin Edge 810 besteld met een hartslagband, cadans- en snelheidsmeter. Het bevestigen van de Garmin en de sensoren is erg eenvoudig. Hoewel ik de Garmin klein vond toen ik em net uit de does had gehaald, was ik die gedachte kwijt na het bevestigen op het stuur.
De korte handleiding uit de doos is lang genoeg voor de eerste fietsrit. Bij mij vond het apparaat in de eerste meters alle sensoren, dus direct snelheid, hartslag en trapfrequentie in beeld. Ajeto!
Finetunen
Bij de eerste paar ritjes gebruikte ik nog de Strava-app van mijn smartphone, maar goed bij een Garmin Edge 810 hoeft dat niet. Je moet alleen wel je Garmin-account koppelen aan Strava. Garmin-account? Ja, hier moet je even doorheen. Je maakt een account aan op www.garminconnect.com en downloadt de Garmin Connect-app op je smartphone. Vervolgens koppel je het Garmin-account aan je Strava-account. Na elke rit verbind ik mijn Garmin via bluetooth met mijn smartphone. Dat was de eerste keren even uitvinden hoe dat het beste moet, omdat de twee apparaten elkaar niet altijd kunnen vinden. Daarom zet ik nu de Garmin even uit en dan weer aan. Bluetooth aanzetten op de Garmin en smartphone en dan na een paar tellen vraagt de app om te synchroniseren. Dat is snel gebeurd, waarna je op Strava de titel van je rit kan aanpassen en foto’s kan toevoegen.
Na een paar ritjes heb ik me verdiept in het instellen van de Garmin zelf. Wat wil ik zien als ik aan het fietsen ben? Je kunt meerdere activiteitenprofielen aanmaken (je kunt ook meerdere fietsprofielen aanmaken voor bijvoorbeeld de andere rijwielen in de schuur), bijvoorbeeld voor verschillende soort ritten. Ik heb dat niet nodig. In mijn enige profiel heb ik 3 schermen, waar ik onderweg tussen kan swipen. Hiervan zijn er twee trainingspagina’s en de kaart. Op de trainingspagina’s kun je zelf bepalen welke data je krijgt te zien én waar dit staat.
Ik heb op mijn eerste trainingspagina: afstand van de rit, snelheid, tijd van de rit, hartslag en cadans. Mijn tweede trainingspagina vermeldt: tijd, temperatuur, gemiddelde snelheid (bruto), maximale snelheid, totale stijging en totale daling. Op de kaart heb ik ingesteld dat ik twee gegevensvelden gebruik: afstand en snelheid. Meer data op die pagina is niet mogelijk en niet nodig. Ik gebruik de kaart alleen als ik een zelf gemaakte route fiets, zoals in de Pyreneeën.
Kaarten installeren
Het geheugen van de Garmin Edge 810 houdt niet over. Ik kon er de kaart van de Benelux wel op kwijt, maar voor de kaart met daarop de Pyreneeën heb ik een extra geheugenkaartje (micro SD) aangeschaft. Kaarten download je op www.openfietsmap.nl. Om kaarten en zelfgemaakte routes op de Garmin te zetten, gebruik ik de tool JaVaWa devicemanager, die de gpx-bestanden op de juiste plek zet. Routes maak ik zelf op MapMyRide, maar dat kan ook in Basecamp waar ik geen ervaring mee heb.
Beoordeling
Dat je zelf de Garmin Edge 810 kunt inrichten naar eigen behoefte vind ik erg fijn. Na een paar ritten weet je wel wat je tijdens het fietsen in beeld wilt zien. De installatie vond ik eenvoudig. Het monteren op de fiets ook. Je draait het apparaat er zo op én af. Nooit de Garmin op de fiets onbeheerd achter laten dus. Een zelfgemaakte route nafietsen werkt voor mij prima. Het was even wennen omdat ik dat niet gewend was, maar in de bergen vond ik het echt ideaal. Nou wist ik de routes door de Pyreneeën zo’n beetje wel uit mijn hoofd, maar het is toch fijn dat je niet hoeft te stoppen om een kaart te lezen of op de smartphone te zoeken. Afdalingen in de mist zijn minder erg, omdat je de haarspeldbochten op de Garmin Edge 810 aan ziet komen.
Minpunten
Wat gaat er niet goed? In de bergen was het apparaat soms vaak de route kwijt. Kwam het door de hoge snelheden bij het afdalen? Kwam het door de mist? Dán zie je de haarspeldbochten dus niet aan komen. En aan een afslag in de afdaling, zoals die op de Col d’Aubisque, fiets je dan voorbij. Gelukkig had ik het heel snel in de gaten en was ik snel weer op koers. Twee keer weigerde de Garmin dienst. Tijdens de beklimming van Pont d’Espagne ‘bevroor’ het beeld. Niks meer mee te beginnen. Ik heb het toestel uit en aan moeten zetten, maar de data van de rit was ik kwijt. In mijn laatste etappe door de Pyreneeën ging het beeld zelfs op zwart. Het apparaat is uit zichzelf uitgegaan na het eerste kleine colletje. Data weg. Dat soort grappen wil je dus niet te vaak hebben.
Maar, eerlijk is eerlijk, mijn Garmin Edge 810 was mijn beste vriend onderweg door de Pyreneeën. Hij bracht me elke keer thuis. De batterij hield een dag in de bergen fietsen prima vol.
Geef een antwoord